By ciasto w czasie lepienia pierogów się nie rozpadało i nie rwało nie może być ani za grube, ani za cienkie, poza tym nie może wyschnąć. Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną składniki na ciasto: - 250 g mąki gryczanej białej - 100 g mąki ziemniaczanej + do podsypania - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego - około 250 ml ciepłej wody - 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dodajemy stopniowo wodę. Składniki na farsz: - 30 dkg kapusty kiszonej - 40 g suszonych grzybów - 2 łyżki suszonej żurawiny - 1 cebula - 1 liść laurowy - 2 goździki - 4 ziela angielskie - sól, pieprz - masło klarowane do smażenia Wykonanie: W tym roku wielkiego szaleństwa nie ma, bo pierogi są dość tradycyjne z kapustą i grzybami. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jedną z nich bierzemy na stolnicę, podsypujemy mąką ziemniaczaną i wałkujemy na około 2 mm. Pozostałe ciasto na czas gdy go nie używamy najlepiej przykryć ściereczką. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest za to siemię lniane. O pierogach nie ma się co za wiele rozpisywać. Gdy pracujemy na jednej porcji ciasta warto by druga, która czeka na swoją kolej była przykryta ściereczką. Ale pierogi to nie tylko ciasto, ale też farsz. Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Nadal jednak widać grzyby i kapustę, nie robię z tego jednolitej masy. W wielu domach nie ma bez nich świat. Podobnie jest u mnie choć nie zawsze tak było. Z czasem wszystko się zmienia i jako dorośli już ludzie tworzymy swoje własne tradycje.