Na pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach 🙂 składniki Ciasto: - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 🙂 - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 2 łyżki powidła śliwkowego Masa: - 3 szklanki mleka - 8 łyżek kaszy manny - 5 łyżek cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sprawdź najnowsze przepisy - Śledziowa sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami - Roślinne źródła witaminy D – dowiedz się, co jeść, aby uzupełnić jej poziom w organizmie - FIT Malinowa chmurka bez pieczenia – niskokaloryczne ciasto! - CHURROS w dwóch wersjach! Churros z piekarnika i smażone – przepis - Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek - Jak zrobić sos serowy? Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. - Aby przygotować krem 2 szklanki mleka zagotuj, a resztę mleka wymieszaj z kaszą manną, cukrem i mąką ziemniaczaną. Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik). Dodatkowo: - 200 g powideł śliwkowych - czekolada lub polewa przygotowanie - Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, najlepiej za pomocą miksera. Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza na dużej formie do pieczenia (najlepiej blaszce od piekarnika).