Jeśli masz ochotę na mały eksperyment, skorzystaj z instrukcji poniżej. Upewnij się jednak, że jesteś gotowy na poczucie smaku czosnku w ustach, wcale go nie jedząc – brzmi dziwnie? Wyjaśnienie jest jednak dość proste.
Jak to działa?
Czosnek zawiera związek zwany allicyną. Jest to niezwykle zdrowa substancja, której czosnek zawdzięcza większość swoich zalet. Allicyna to cząsteczka, która ma właściwości wody i oleju, co sprawia, że z łatwością pokonuje ona tłustą, ochronną warstwę skóry i przedostaje się do krwioobiegu. Ze stóp, wraz z krwią, jest w stanie dotrzeć do ust pobudzając kubki smakowe oraz do nosa, dzięki czemu czujemy również aromat czosnku.
Jak przeprowadzić eksperyment?
#Obierz kilka ząbków czosnku i przekrój je na pół.
#Umieść je w foliowym woreczku.
#Do woreczka włóż stopę i zabezpiecz woreczek od góry.
#Poświęć chwilę na wcieranie czosnku w spód stopy już przez woreczek.
#Na efekty niestety trzeba poczekać – musisz trzymać stopę w worku przez ok. godzinę, zanim allicyna krwioobiegiem dostanie się do ust.