Ciasto orzechowo-miodowe s.Anastazji

Ewa
Ciasta
08.12.2017 7:21
Ciasto orzechowo-miodowe s.Anastazji

mąki - 3/4 szkl. cukru drobnego - 2 łyżki płynnego miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki sody Masa orzechowa: - 300 g orzechów włoskich, grubo krojonych - 2 łyżki miodu - 80 g cukru kryształu - 100 g masła Masa kawowo-orzechowa: - 200 g orzechów mielonych - 1 szkl. i to przez długi czas, bo ciasto jest wysokie, podzielne i starcza na długo (no i jak to z wypiekami miodowymi bywa, najlepsze jest po 2-3 dniach od upieczenia). mleka - 100 g cukru pudru - 200 g masła - 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Białka ubijamy na sztywną pianę. drobnego cukru - 110g mielonych orzechów - 4-5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju Jeśli macie w domu dużą ilość orzechów, jeśli nie straszne Wam ich łuskanie lub jeśli jesteście fanami orzechowych smaków, a ceny orzechów Wam nie straszne, polecam Wam to ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z orzechami delikatnie łączymy z masą jajeczną. W sumie wykorzystujemy ich tutaj trochę ponad 600 g – nie mało!:) Ale za to po upieczeniu można cieszyć się orzechowym smakiem… Wlewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej. Dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej. Ciasto miodowe: - 250 g masła - 3 szkl. W razie potrzeby dodajemy 1 żółtko lub 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Na wierzchu jednego z nich rozprowadzamy prażone orzechy. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki lub drobno posiekane zimne masło. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/12/08/ciasto-orzechowo-miodowe-s-anastazji/