Proste pierogi z kapustą i grzybami (5 składników)

Wilk
Boże Narodzenie
06.12.2017 9:16
Proste pierogi z kapustą i grzybami (5 składników)

Proste pierogi z kapustą i grzybami Drukuj przepis Składniki ► ciasto na pierogi klasyczne lub ciasto na pierogi z ziemniakami ► kapusta kiszona [750 g] ► grzyby leśne suszone [30-40 g] ► olej rzepakowy [4 łyżki] ► cebula [2 sztuki] Dodatkowo: ► liść laurowy [3 sztuki] ► ziele angielskie [3 kulki] ► sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać zimną wodą do poziomu kapusty i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę lub do miękkości. W tym czasie na 2 łyżkach zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, gdy będzie gotowa dorzucić kapustę z grzybami (odsączone, już bez wody z gotowania), dolać dodatkowe 2 łyżki oleju i smażyć przez ok. 10 minut. Ciasto przygotować wg wybranego przepisu, rozwałkować, wykrawać kółeczka ulubioną szklanką lub foremką, napełniać łyżeczką farszu i zamykać w ulubiony sposób (kultowy sposób to przyciskanie brzegów widelcem, dla zaawansowanych najlepiej sprawdza się falbanka). Gotowe grzyby przelać razem z wodą z gotowania do kapusty, wymieszać i gotować dodatkowe 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2017/12/proste-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html