Na migdałowy biszkopt: 8 jaj 2 łyżki mąki pszennej 4 mielonych migdałów 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat migdałowy Na masę serową 500 g serka śmietankowego 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 100 g płatków migdałowych Na masę śmietanową: 600 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Na poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 2 łyżki syropu migdałowego Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Wodę na poncz wymieszać z syropem migdałowym i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Ponad to 1 kg truskawek tortenguss lub galaretka truskawkowa na polewę Żółtka oddzielić od białek. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki.