Dacquoise (Dakłas)

Ewa
Ciasta
28.11.2017 7:17
Dacquoise (Dakłas)

Nie było osoby, której by ten lekki bałagan na talerzu przeszkadzał;) I, choć torcik jest słodki, nie było również osoby, która po zjedzeniu kawałeczka, nie miałaby za chwilę ochoty na następny:) 6 białek 300 g cukru 100 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 250 g mascarpone 300 g śmietanki 30% lub 36% 150 g kajmaku szczypta soli odrobina cukru pudru i kakao do oprószenia wierzchu Daktyle i orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli (najlepiej w szklanej lub metalowej misce). Mieszamy wszystko ze sobą, po czym dzielimy na pół. Koła te wypełniamy ubitą pianą z białek, delikatnie rozprowadzamy po całej zaznaczonej powierzchni. Na sam koniec dodajemy połowę posiekanych orzechów i daktyli, mieszamy delikatnie szpatułką. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z mascarpone i kajmakiem, Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym od razu obniżamy temperaturę do 140 stopni. Udostępnij Zapisz Torcik ten zrobiłam całkiem spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/11/28/dacquoise-daklas/