W tych NACZYNIACH lepiej nie gotować – są toksyczne!


                    W tych NACZYNIACH lepiej nie gotować – są toksyczne!
01Lip

Jeżeli często spędzasz czas w kuchni i lubisz gotować to musisz wiedzieć, że nie wszystkie naczynia w których gotujemy są dobre dla naszego zdrowia.

Tak naprawdę to dobór naczyń jest tak samo ważny jak produkty i składniki z których przygotowujemy posiłek.


JAKICH NACZYŃ LEPIEJ UNIKAĆ?


NACZYNIA CERAMICZNE

Ostatnio bardzo modne stały się duże patelnie z ceramiczną powłoką.

To prawda, że ceramika jest bardzo bezpieczna dla naszego zdrowia, jednak trzeba zaznaczyć że trwałość powłoki ceramicznej pozostawia wiele do życzenia.

Dodatkowo naczynia te są dość drogie.

Dlatego kiedy tylko zauważysz, że powłoka zaczyna odpryskiwać – wyrzuć patelnię i kup nową.

Korzystając z patelni z której powłoka zaczyna odchodzić narażamy nasze potrawy na wchłanianie szkodliwych substancji dla naszego zdrowia.

Kadm i ołów które znajdują się w powłoce zaczynają trafiać do jedzenia i w dalszej kolejności do naszego organizmu.

W szczególnych przypadkach może dojść nawet do zatrucia ołowiem, które objawia się bólami głowy czy brzucha.

W najcięższych przypadkach zatrucie ołowiem może wywołać nawet śpiączkę.

Po powłoką ceramiczną bardzo często znajduje się także aluminium, które także jest dla nas bardzo szkodliwe – ale o tym napiszemy w dalszej części artykułu.

Dlatego jeżeli zależy Ci na używaniu naczyń ceramicznych to wybieraj takie które wykonane są w 100% z ceramiki. Wtedy masz pewność, że taki naczynie jest bezpieczne dla zdrowia.

Zdjęcie W tych NACZYNIACH lepiej nie gotować – są toksyczne! #1


NACZYNIA ALUMINIOWE

Po pierwsze są lekkie i bardzo tanie.

Kiedyś znajdowały się praktycznie w każdym domu.

Jednak trzeba wiedzieć, że aluminium to metal neurotoksyczny.

Naukowcy stwierdzili, że podwyższony poziom glinu w naszym organizmie przyczynia się do rozwoju chorób takich jak np. Alzheimer.

Jeżeli w kuchni do przygotowywania posiłków często używasz folii aluminiowej to pamiętaj, że nie powinnaś jej używać do obróbki cieplnej produktów.

Zdjęcie W tych NACZYNIACH lepiej nie gotować – są toksyczne! #2


NACZYNIA TEFLONOWE

O tym że naczynia teflonowe mają działanie rakotwórcze mówi się od dłuższego czasu.

Patelnie wykonane z teflonu można dostać w dobrej cenie i dobrze się na nich przygotowuje posiłki.

Jednak używając tego typu naczyń trzeba pamiętać o wymianie ich na nowe kiedy tylko zauważymy, że teflon zaczyna się zdzierać.

Nie możemy dopuścić do sytuacji w której teflon wraz z jedzeniem trafi do naszych żołądków.

Pamiętaj, że nieprzywierająca powłoka wykonana z politetrafluoroetylenu zaczyna wydzielać szkodliwe substancje po podgrzaniu do temperatury 300°C.

Do produkcji tych powłok stosuje się także kwas perfluorooktanowy, a ten z kolei ma związek z nowotworami jajnika, piersi czy prostaty.

To prawda, że uważa się, że zawartość tej substancji w teflonowych powłokach jest dla nas bezpieczna, ale czy nie lepiej zacząć używać patelni żeliwnych?

Żeliwne patelnie nie zawierają toksycznych substancji które mogły by przeniknąć do jedzenia.

Zdjęcie W tych NACZYNIACH lepiej nie gotować – są toksyczne! #3


NACZYNIA MIEDZIANE

Ten typ naczyń jest bardzo popularne ze względu na ciekawy wygląd i łatwe utrzymanie w czystości.

Pamiętajmy jednak, że mimo tego że miedź jest nam potrzebna to jest ona metalem ciężkim i jej nadmiar może powodować zatrucia.

Miedź może być uwalniania szczególnie wtedy gdy gotujemy miedzianym garnku produkty kwaśne.

Dlatego dla własnego bezpieczeństwa warto zainwestować w dobrej jakości naczynia ze stali nierdzewnej które są bardzo trwałe i bezpieczne dla naszego zdrowia.

Zdjęcie W tych NACZYNIACH lepiej nie gotować – są toksyczne! #4


ZOBACZ TAKŻE


JAK PRAWIDŁOWO OBCHODZIĆ SIĘ Z NACZYNIAMI?

Zdjęcie W tych NACZYNIACH lepiej nie gotować – są toksyczne! #5


NACZYNIA ŻELIWNE

Aby zabezpieczyć naczynia żeliwne przed rdzą należy je natrzeć olejem roślinnym po umyciu. Pamiętaj również, aby na sam koniec przetrzeć naczynia ręcznikiem papierowym.

Dlaczego należy tak postępować z żeliwnymi naczyniami?

Ponieważ są podatne na rdze bardziej od innych.


NACZYNIA TEFLONOWE

Myjąc naczynia teflonowe musisz pamiętać, żeby używać tylko bardzo miękkich gąbek, ponieważ teflon bardzo łatwo jest zarysować.

Nic na siłę!

Jeżeli np. na patelni są stare zaschnięte resztki jedzenia to zalej je gorącą wodą, dodaj płynu do naczyń i odczekaj 25 minut!


NACZYNIA CERAMICZNE

Jeżeli chcesz dokładnie wyczyścić naczynia ceramiczne to wystarczy, że dodasz łyżkę octu na pół litra wody.

Takim płynem dokładnie umyjesz ceramiczne naczynia.


NACZYNIA SZKLANE

Jeżeli chcesz umyć szklane naczynia tak, aby się błyszczały i nie miały zacieków to musisz je moczyć przez godzinę w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i 3 łyżek octu.

Po godzinie wypłucz w czystej wodzie i wytrzyj do sucha.

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja