Mini serniczki

Ewelina
Przepisy
24.10.2013 8:09
Mini serniczki

Przepis

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Składniki:

Ciasto:

1/2 kg mąki

12 dag cukru

8 dag masła

3 jajka

1 szklanka mleka

5 dag drożdży

1 szczypta soli

Masa serowa:

20 dag serka śmietankowego

5 łyżek cukru pudru

1 jajko

1 budyń śmietankowy

lukier:

1 szklanka cukru pudru

sok cytrynowy lub woda

dodatkowo:

rodzynki

Wykonanie;

Ciasto :

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli, 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Masa serowa:

Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera

Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią.

Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami.

Lukier: W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie.

Źródło:

http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/01/drozdzowki-z-serem-i-jabuszkami.html

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną