Lekki jogurtowiec

Joanna
Ciasta
14.07.2014 8:14
Lekki jogurtowiec

Przepis

lekki jogurtowiec brzoskwiniowo - truskawkowy

Pyszne ciasto, które możemy zajadać bez wyrzutów sumienia,. do tego ciacho robi się łatwo, szybko i przyjemnie, czego chcieć więcej? :)

około 130 gramów biszkoptów okrągłych

warstwa brzoskwiniowa:

500 gramów gęstego jogurtu naturalnego

1 galaretka brzoskwiniowa + 1 płaska łyżeczka żelatyny

2 łyżki cukru pudru

warstwa truskawkowa:

500 gramów gęstego jogurtu naturalnego

1 galaretka truskawkowa + 1 płaska łyżeczka żelatyny

2 łyżki cukru pudru

dodatkowo na wierzch:

3/4 puszki brzoskwiń

parę truskawek do dekoracji

2 galaretki brzoskwiniowe ( dobrze sprawdzą się również pomarańczowe lub cytrynowe)

Oba jogurty wyjąć sobie wcześniej z lodówki aby nie były lodowate.

Galaretkę brzoskwiniową wraz z żelatyną dokładnie wymieszać z 0,5 szklanki wrzątku, odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami.

Pierwszą część (500 g) jogurtu miksujemy z galaretką, dodajemy cukier puder (spróbujcie czy ta ilość Wam odpowiada), czekamy aż masa zacznie tężeć i kiedy zaczyna się robić "galaretkowata" delikatnie wylewamy ją na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę truskawkową i żelatynę również rozpuszczamy dokładnie (!) w 0,5 szklanki wrzątku, znów odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej, a następnie mieszamy dokładnie z jogurtem i cukrem, po czym wylewamy (już nie musimy czekać aż zgęstnieje) na masę brzoskwiniową. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, studzimy.

Ciasto dekorujemy z wierzchu owocami ( u mnie zdecydowana przewaga brzoskwiń), a następnie zalewamy tężejącą (!) galaretką, schładzamy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną