Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku + cenne wskazówki

Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku + cenne wskazówki
25Mar

Aby przygotować domowy makaron, nie potrzebujesz żadnych specjalnych urządzeń. Chociaż zdecydowanie ułatwiają one cały proces. To, co jest niezbędne to wolny blat w kuchni, który możesz posypać mąką i wałek. Jak samodzielnie przygotować makaron w domu? Poniżej znajdziesz instrukcję postępowania krok po kroku oraz przydatne porady.

Jaką mąkę wybrać?

Podstawą każdego włoskiego makaronu jest mąka pszenna. Tym, co sprawia, że mąka pszenna jest tak polecana do wyrabiania makaronu, jest fakt, że znajdujące się w niej białka mają zdolność do tworzenia bardzo silnej siatki glutenowej. Zaczyna się ona formować zaraz po dodaniu wody do mąki. Następnie umacnia się w trakcie wyrabiania ciasta i odpoczywania.

Najlepsze makarony powstają z mąki włoskiej typu 00. Jest to drobno zmielona mąka o dużej zawartości glutenu Makaron, który można z niej uzyskać, jest sprężysty i delikatnie stawia opór podczas spożywania. Jednak ten typ maki nie jest zbyt popularny w Polsce. Zazwyczaj trzeba zamawiać ją przez Internet.

Zdjęcie Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku + cenne wskazówki #1

W polskich sklepach mamy wiele rodzajów mąk, oznaczonych różnymi numerami. Zasada jest taka, że im wyższy numer na opakowaniu, tym mąka jest ciemniejsza. Mąka razowa oznaczona jest numerem 2000. Z takiej mąki bardzo ciężko przygotować dobry makaron. Dlatego zdecydowanie lepiej wybierać mąki oznaczone niższymi numerami.

Dodatki do ciasta – jajka, oliwa i sól

Do ciasta na makaron można dodać oliwę. Jednak nie należy przesadzać z jej ilością. Jej niewielki dodatek sprawia, że ciasto nieco lepiej się wyrabia. Jednak zbyt duży dodatek tłuszczu osłabia gluten, przez co ciasto nie jest elastyczne.

Sól dodaje się zazwyczaj do wody, w której gotuje się makaron. Lepiej nie dodawać jej do ciasta, szczególnie tego wyrabianego za pomocą maszynki. Wielu producentów ostrzega, że ziarenka soli mogą psuć mechanizm urządzenia.

Ważne: Makaron przygotowywany w domu, ze zwykłej mąki, bez dodatku jajek nie jest dobrym pomysłem. Po ugotowaniu będzie on blady, śliski i mdły. Dlatego do makaronu domowego warto zastosować odpowiednią proporcję jajek i mąki.

Ciasto na makaron – odpowiednie proporcje

Zaleca się dodanie jednego jajka na ok. 100 gramów mąki. Pamiętaj, tylko aby nie dodać wszystkich jajek naraz, bo może się okazać, że ciasto będzie zbyt mokre. Dzięki takiej proporcji można uzyskać elastyczne ciasto o lekko jajecznym posmaku. Sprawia to, że ciasto takie będzie idealne do pierożków. Jeżeli chcesz z takiego ciasta przygotować tortellini lub ravioli, to pamiętaj, aby rozwałkować je bardzo cienko. Grube ciasto będzie zbyt twarde i przesłoni smak nadzienia do pierożków.

Do przygotowania ciasta na włoski makaron najlepsze będą takie proporcje, gdzie ilość żółtek jest większa niż ilość całych jaj. Dlatego poleca się, aby na 400 gramów mąki dodać 2 całe jajka oraz 5 żółtek (oczywiście pamiętaj, aby nie dodawać wszystkich na raz). Ciasto takie nie jest bardzo elastyczne i łatwiej się wałkuje.

Zdjęcie Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku + cenne wskazówki #2

Ważne: Lepiej nie robić ciasta na makaron z samymi żółtkami. Uzyskany makaron będzie bardzo miękki i aksamitny, jednak podczas wyrabiania jest bardzo ciężki – kruszy się i nie klei.

Ciasto w malakserze lub robocie kuchennym

Najłatwiejszym sposobem na wyrobienie ciasta na makaron jest wykorzystanie malaksera wyposażonego w ostrza lub też zwykłego robota kuchennego z odpowiednią przystawką w kształcie haka. Do urządzenia wystarczy wsypać mąkę oraz ¾ jajek. Następnie w razie potrzeby można dodać resztę. Składniki należy mieszać, do momentu aż się dokładnie połączą. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyciągnij je z urządzenia i połóż na blacie. Pognieć chwilę ciasto i uformuj kulkę. Jeżeli wydaje Ci się, że ciasto jest za suche, to nie przejmuj się. Gdy owiniesz kulkę za pomocą folii, to w trakcie odpoczywania, ciasto nawodni się równomiernie.

Ręczne wyrabianie ciasta

Jeżeli chcesz ręcznie wyrabiać ciasto na makaron to wysyp na blat całą mąkę, tak aby utworzyć kopiec, następnie zrób w niej otwór i wrzuć tam ¾ jajek. Całość wymieszaj i zacznij zagniatać. W razie potrzeby możesz dodać więcej jajek lub nieco wody. Ręcznie możesz wyrabiać ciasto tak długo, jak masz na to ochotę. Nie da się wyrobić go zbyt mocno.

Zdjęcie Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku + cenne wskazówki #3

Ważne: Dodając wodę do ciasta, warto wykorzystać butelkę z atomizerem. Wówczas nie trzeba się martwić o dodanie zbyt dużej ilości wody. Pamiętaj, że ciasto nie powinno przylepiać się do palców.

Odpoczywanie ciasta

Jest to niezwykle istotny krok podczas przygotowywania makaronu. W trakcie odpoczywania woda znajdująca się w cieście rozprowadza się w nim równomiernie. Po odpoczynku ciasto będzie miało bardziej gładką oraz jednolitą teksturę.

Aby odpowiednio przygotować ciasto do odpoczynku, należy uformowaną kulkę owinąć w plastikową folię lub też zapakować do torebki plastikowej, a następnie umieścić w lodówce. Ciasto powinno w niej odpoczywać przynajmniej godzinę. Jednak z długością przetrzymywania ciasta w lodówce nie należy też przesadzać.

Ważne: Jeżeli wydaje Ci się, że podczas wyrabiania Twoje ciasto na makaron jest zbyt suche. To pamiętaj, że już po godzinie odpoczynku będzie wilgotniejsze.

Formowanie makaronu

Jeżeli posiadasz specjalne urządzenie, przez które można przepuścić makaron, to jego przygotowanie będzie dla Ciebie bardzo łatwe i przyjemne. Istotna jest w tym przypadku odpowiednia konsystencja przygotowywanego ciasta. Jeżeli będzie ono zbyt mokre, to nie da się go przepuścić przez maszynkę, a z kolei, jeżeli będzie zbyt kruche, to się pokruszy.

Zanim włożysz ciasto do maszynki, trochę je rozwałkuj. W taki sposób, aby było odpowiednie dla najszerszego ustawienia urządzenia. Następnie jedyne co musisz zrobić, to zmieniać ustawienia maszynki, tak aby uzyskiwać coraz cieńsze ciasto, aż do momentu, kiedy jego grubość będzie dla Ciebie wystarczająca. Następnie wystarczy tylko zamontować odpowiednią przystawkę służącą do krojenia makaronu i zrobić swoje własne spaghetti czy tagliatelle.

Zdjęcie Jak zrobić domowy makaron? Krok po kroku + cenne wskazówki #4

Jeżeli natomiast formujesz makaron ręcznie, to po prostu rozwałkuj ciasto, na odpowiednią dla Ciebie grubość. Podsyp mąką, zwiń w rulon, a następnie przystąp do krojenia.

Ważne: Podczas formowania makaronu pamiętaj o obsypywaniu go mąką. W przeciwnym razie może się posklejać.

Przechowywanie makaronu

Podczas przechowywania przygotowanego makaronu najważniejsze jest to, aby się nie sklejał. Dlatego mąka będzie tutaj bardzo pomocna. Po przygotowaniu odczekaj, aby makaron trochę przeschnął, a następnie możesz przechowywać go w lodówce lub zamrozić. Można także przechowywać całe płaty makaronu.

Gotowanie makaronu

Tak przygotowany makaron należy gotować nie dłużej niż przez 90 sekund. Jednak ostatecznie uzależnione jest to od grubości przygotowanego makaronu, a także od stopnia jego wyschnięcia. Podczas gotowania warto co chwilę próbować przygotowywany makaron, aby nie doprowadzić do rozgotowania.

następna inspiracja
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ