,,Ciasto dyniowe z pomarańczą i mascarpone''

Agnieszka
Ciasta
30.09.2015 8:53
,,Ciasto dyniowe z pomarańczą i mascarpone''

SKŁADNIKI 250 g (250 ml) puree z dyni 200 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z 2 pomarańczy 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone 2 kropelki olejku pomarańczowego Pozostałe: 1 opakowania galaretki pomarańczowej 20 dag płatków migdałowych Wykonanie: Puree możemy przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Wilgotne ciasto dyniowe z dodatkiem purée z dyni, z wanilią i skórką pomarańczy. Dodajemy mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy, mieszamy i ostudzamy. Wkładamy do blendera lub miksera i miksujemy na gładką masę. Formę do pieczenia kwadratową o średnicy 24 x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kroimy na kawałki, owijamy w folię i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Puszystości nadają mu ubite na pianę białka a wilgotności – mus z dyni. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy i przekrawamy na dwie części. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Białka ubijamy na idealnie sztywną pianę i dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Pozostałe puree z dyni podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Dodajemy ją do masy w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Smacznego! Formę do pieczenia kwadratową o średnicy 24 x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Do garnka wkładamy masło, roztapiamy na małym ogniu mieszamy. Mąkę przesiewamy do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://podrozwkulinaria.pl/ciasto-dyniowe-z-pomarancza-i-mascarpone/