Od zawsze rodzice przestrzegali nas przed połknięciem gumy do żucia.
Wmawiano nam że, może to zagrozić naszemu życiu.
A jak jest naprawdę?
Co się dzieje w naszym organizmie po połknięciu gumy do żucia?
Guma która trafia do naszego żołądka zaczyna być rozkładana przed kwas na cukier, składniki aromatyzujące i np. glicerynę lub olej roślinny (zmiękczacze).
Następnie guma traci swoją lepką konsystencję i wędruje do jelit.
Na koniec guma po prostu opuszcza nasz organizm.
Wszystko to dzieje się w czasie mniej więcej 24 godziny od momentu połknięcia gumy.
Gdzie zagrożenie życia?
Tak naprawdę to połknięcie gumy nie wymaga kontaktu z lekarzem chyba, że pojawią się pewne objawy takie jak:
- ciśnienie krwi wyższe niż 130/80,
- krostki na ciele,
- wymioty,
- biegunka,
- nudności,
- temperatura powyżej 37,5°C.
Poniżej przedstawiamy także listę potencjalnie szkodliwych substancji które znajdują się w gumie do żucia:
- barwniki,
- latex,
- fenyloalanina,
- aspartam,
- acesulfam,
- butylohydroksyanizol,
- maltitol,
- sorbitol,
- mannitol,
- wosk carnauba,
- wodorowęglan sodu,
- guma arabska.
Substancje podane powyżej mogą powodować problemy żołądkowe, reakcje alergiczne, epilepsję, podwyższone ciśnienie, a także problemy z gospodarką hormonalną.