Przepis
Składniki na ciasto:
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm.
Składniki na krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
/przygotowanie poniżej w przepisie/
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekoaldy
30 g masła
Składniki roztopić nad kąpielą wodną. Wymieszać.
Ponadto:
2 łyżki powideł lub marmolady (najlepiej kwaśnej)
1 łyżka suchego maku
1 białko
Wykrajać części grzybków:
* kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio masłem w temperaturze pokojowej; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,
* spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,
* nóżki grzybków - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).
Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec temperaturze 180 - 190ºC przez około 20 minut, do złotego koloru.
Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować z tego gęsty budyń.
Jeszcze gorącym budyniem napełnić kapelusze grzybków (jak wystygnie bedzie trudno to zrobić). Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z marmoladą. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.