Ciasteczka grzybki

Krzysztof
Dekoracje
29.03.2014 22:15
Ciasteczka grzybki

Przepis

Składniki na ciasto:

250 g masła

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm.

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

4 jaja

4 łyżki mąki pszennej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

/przygotowanie poniżej w przepisie/

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekoaldy

30 g masła

Składniki roztopić nad kąpielą wodną. Wymieszać.

Ponadto:

2 łyżki powideł lub marmolady (najlepiej kwaśnej)

1 łyżka suchego maku

1 białko

Wykrajać części grzybków:

* kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio masłem w temperaturze pokojowej; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,

* spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,

* nóżki grzybków - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).

Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec temperaturze 180 - 190ºC przez około 20 minut, do złotego koloru.

Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować z tego gęsty budyń.

Jeszcze gorącym budyniem napełnić kapelusze grzybków (jak wystygnie bedzie trudno to zrobić). Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z marmoladą. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.