Kolorowe barwniki z owoców

Krzysztof
Dekoracje
27.03.2014 21:06
Kolorowe barwniki z owoców

Przepis

- czerwony – z buraków lub jagód alkarmesu, czyli Szarłatki Amerykańskiej

Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki, posypać cukrem i kwaskiem cytrynowym (w małej ilości) i zagotowujemy ok 5-7 min.

Aby go przygotować należy ugnieść jagody, zaparzyć wrzącą wodą, i zostawić na 24 godziny. Wodę odcedzić i zasypać cukrem i ugotować jak sok. Tak przygotowany barwnik możemy przechowywać w dobrze zakręconej butelce.

- żółty – kurkuma lub szafran

Szczyptę szafranu namaczamy w kilka godzin w spirytusie. Na koniec dodajemy odrobinę skórki cytrynowej. Ten barwnik koniecznie trzeba przechowywać w ciemnym miejscu.

- pomarańczowy – z pomarańczy

Aby przygotować pomarańczowy barwnik należy zetrzeć z jednej pomarańczy skórkę, wymieszać z cukrem pudrem i podgotować.

- zielony – szpinak

Do tego celu należy posiekać sporą garść świeżych szpinakowych liści, przecisnąć przez płótno i zagotować. Powinna oddzielić się woda od “zielonej papki”, którą możemy spokojnie farbować jedzenie.

- czarny – sproszkowany węgiel apteczny lub kawa czy kakao

sproszkowany węgiel wymieszać z lekko wrzącą wodą

barwimy używając bardzo mocnej esencji z kawy lub kakao.

- brązowy – łupinki z cebuli lub herbata

Łupinki z cebuli myjemy i zagotowujemy ok 5-7 min.

uzyskujemy barwiąc potrawę mocnym naparem z herbaty.

- niebieski- jagody

Barwnik niebieski robimy gotując jagody z cukrem. Przecedzamy je przez sitko i zlewamy do pojemnika. Rozcieńczamy niedużą ilością wody.

- seledynowy – ziarna kawy

Zanurzamy je na noc w białku, następnie odcedzamy i ucieramy z cukrem pudrem. W ten sposób powstaje seledynowy lukier. Jeśli chcemy sam barwnik, wystarczy, że zanurzymy kawę w ciepłej wodzie.

- Pomarańczowy+ czerwony = morelowy

- Czerwony + żółty = intensywnie pomarańczowy

- niebieski+ czerwony = fioletowy