Przepis
- czerwony – z buraków lub jagód alkarmesu, czyli Szarłatki Amerykańskiej
Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki, posypać cukrem i kwaskiem cytrynowym (w małej ilości) i zagotowujemy ok 5-7 min.
Aby go przygotować należy ugnieść jagody, zaparzyć wrzącą wodą, i zostawić na 24 godziny. Wodę odcedzić i zasypać cukrem i ugotować jak sok. Tak przygotowany barwnik możemy przechowywać w dobrze zakręconej butelce.
- żółty – kurkuma lub szafran
Szczyptę szafranu namaczamy w kilka godzin w spirytusie. Na koniec dodajemy odrobinę skórki cytrynowej. Ten barwnik koniecznie trzeba przechowywać w ciemnym miejscu.
- pomarańczowy – z pomarańczy
Aby przygotować pomarańczowy barwnik należy zetrzeć z jednej pomarańczy skórkę, wymieszać z cukrem pudrem i podgotować.
- zielony – szpinak
Do tego celu należy posiekać sporą garść świeżych szpinakowych liści, przecisnąć przez płótno i zagotować. Powinna oddzielić się woda od “zielonej papki”, którą możemy spokojnie farbować jedzenie.
- czarny – sproszkowany węgiel apteczny lub kawa czy kakao
sproszkowany węgiel wymieszać z lekko wrzącą wodą
barwimy używając bardzo mocnej esencji z kawy lub kakao.
- brązowy – łupinki z cebuli lub herbata
Łupinki z cebuli myjemy i zagotowujemy ok 5-7 min.
uzyskujemy barwiąc potrawę mocnym naparem z herbaty.
- niebieski- jagody
Barwnik niebieski robimy gotując jagody z cukrem. Przecedzamy je przez sitko i zlewamy do pojemnika. Rozcieńczamy niedużą ilością wody.
- seledynowy – ziarna kawy
Zanurzamy je na noc w białku, następnie odcedzamy i ucieramy z cukrem pudrem. W ten sposób powstaje seledynowy lukier. Jeśli chcemy sam barwnik, wystarczy, że zanurzymy kawę w ciepłej wodzie.
- Pomarańczowy+ czerwony = morelowy
- Czerwony + żółty = intensywnie pomarańczowy
- niebieski+ czerwony = fioletowy