Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
10.08.2017 18:21
Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

Dodatkowo: - 300 ml śmietanki 30% + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej (opcjonalnie kilka kropelek czerwonwgo barwnika naturalnego) - mini ciasteczka z czekoladą - świeże maliny - płatki czekoladowe - 1 łyżeczka kakao Dobrze schłodzony wierzch tortu oblać połową polewy czekoladowej. Składniki na Krem Czekoladowy z Nutellą: - 500 ml śmietanki 30% - 4 duże łyżki nutelli - 2 łyżki kakao - 3 łyżeczki żelatyny deserowej - 3 łyżki uprażonych i zmielonych orzeszków ziemnych lub laskowych Składniki na Krem z Białą Czekoladą: - 300 ml śmietanki 30% - 1 duża łyżka kremu o smaku białej czekolady (np. Wedlowskiego) - 2 łyżeczki żelatyny Krem Czekoladowy z Nutellą: Składniki na Czekoladowy Ganache: - 1 szklanka mleka - 100 ml śmietanki 30% - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 2-3 łyżki kakao - 1-2 łyżeczki cukru Składniki na Czekoladowy Biszkopt: - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki prawdziwego, mocnego kakao Białka ubić na sztywno. Składniki na Czekoladowy Poncz do Nasączenia: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 2 łyżki kakao - 1 szklanka mleka Czekoladę połamać do miski i zalać gorącym mlekiem. Zwieńczeniem tortu są świeże maliny zatopione w czekoladowym ganache, które delikatnie orzeźwiają deser, płatki czekoladowe dodające mu uroku i chrupiące mini ciasteczka z czekoladą. Przełożony rozpływającymi się w ustach dwoma rodzajami kremów: jednym z dodatkiem białej czekolady, drugim - nutelli, smakuje obłędnie! Zawinąć ciasto folią i schłodzić przez min. 6-10 godz. (najlepiej pozostawić w lodówce na noc). Przed nałożeniem kremów, nasączać każdy płat ciasta ponczem (najmocniej środkowe płaty, najmniej płat u góry). Przed nałożeniem kremów, nasączać każdy płat ciasta ponczem (najmocniej środkowe płaty, najmniej płat u góry). Biszkopt idealnie rośnie bez dodatku proszku do pieczenia - jest lekki i zwarty dzięki czemu idealnie się kroi - udało mi się bez problemu uzyskać 4 płaty. Krem z Białą Czekoladą: Śmietankę ubić na sztywno. Elegancki i aksamitny w smaku, bardzo czekoladowy tort przypominający w smaku popularne czekoladowe pralinki Ferrero Rocher. Pierwszy nasączony płat ciasta posypać połową zmielonych orzeszków, wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejnym płatem ciasta. Wyłożyć krem z Białej Czekolady, przykryć płatem ciasta. Dobrze wymieszać i wyłożyć na środek tortu np. tworząc serce. Wyjąć i upuścić z wysokości 30 cm (dzięki temu ciasto nie opadnie, będzie równe). Następnie przeciąć w poprzek na 4 płaty. Pozostały krem śmietankowy wymieszać z czerwonym barwnikiem i przy pomocy rękawa cukierniczego ozdobić ciasto. Dodać przesianą mąkę z kakao. Połowę masy śmietankowej wyłożyć równomiernie na boki tortu. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy z odpinanymi brzegami. Piec przez 35-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180*. Posypać pozostałymi orzeszkami i wyłożyć resztę kremu Czekoladowego z Nutellą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/czekoladowy-tort-rocher-z-malinami.html