Mrożenie żywności to nie taka łatwa sprawa, jak się wydaje. Czy w ogóle warto mrozić? Jak zamrażać różne produkty? Ile czasu przechowywać w zamrażalniku lody, ile wędliny, a ile owoce? Poznaj praktyczne wskazówki.
5 wskazówek, jak mrozić żywność!
#1. Orientacyjne okresy przechowywania żywności w zamrażalniku
Pieczywo – 2-3 miesięcy
Zupy – 2-3 miesięcy
Lody – 2-6 miesięcy
Ser – 2-6 miesięcy
Tłuste ryby (łosoś, makrela) – 2-6 miesięcy
Chude ryby – 6-12 miesięcy
Owoce morza – 3-6 miesięcy
Sok owocowy – 8-12 miesięcy
Owoce:
Awokado i banan – do 3 miesięcy
Owoce cytrusowe – 4-6 miesięcy
Pozostałe owoce – 10-12 miesięcy
Wszystkie warzywa – 10-12 miesięcy
Surowe mięso – 6-12 miesięcy
Ugotowane mięso – 2-3 miesięcy
Fot. http://thedailycrisp.com/frozen-food-surprising-benefits-and-freezing-hacks/
#2. Przechowywanie
Do przechowywania mrożonek możesz wykorzystać plastikowe pojemniki, woreczki strunowe lub zwykłe woreczki. Najlepiej sortuj mrożonki, tak, by mięso nie mieszało się z owocami a gotowe dania z półproduktami.
#3. Etykietki
Opisuj zawartość pudełek i woreczków z mrożonymi produktami spożywczymi. Podpisz je nazwą i datą zamrożenia i poukładaj tak, abyś w pierwszej kolejności sięgała po produkty z najstarszymi datami.
#4. Temperatura
Optymalna temperatura w zamrażalniku to minus 18 stopni Celcjusza.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy Twoja zamrażalka mrozi wystarczająco mocno, jest test z lodami. Jeśli lody przechowywane w Twoim zamrażalniku nie są twarde jak skała, oznacza to, że temperatura jest za wysoka.
#5. Czy warto zamrażać żywność?
Jasne, że tak!
- możesz planować posiłki z wyprzedzeniem,
- jesteś zawsze zaopatrzona,
- oszczędzasz czas, bo możesz przygotować więcej jakiegoś dania, zjeść połowę, a z drugiej połowy zrobić zapasy,
- nawet w zimie masz dostęp do sezonowych warzyw i owoców, które lubisz,
- nie zaskoczy Cię wizyta gości, bo zawsze możesz coś wyjąć, rozmrozić i upichcić.