Węgierski tort dobosza

Krzysztof
24.03.2014 9:06
Węgierski tort dobosza

Przepis

Składniki

CIASTO BISZKOPTOWE

6 jajek

6 łyżek mąki

6 łyżek cukru waniliowego

KREM

300 g masła

200 g cukru

50 g kakao

6 jajek

aromat waniliowy

GLAZURA Z KARMELU

100 g cukru

50 g masła

150 ml wody

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Dodawać mąkę powoli, łyżeczka po łyżeczce. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. W tortownicy wyłożonej natłuszczoną folią upiec 5-7 cienkich krążków. Każdy krążek piec ok. 15 minut w temp. 200 °C. Po upieczeniu krążki ostudzić.

Przygotować krem: włożyć miskę do większego naczynia z gorącą wodą. Wbić jajka do miski, dodać cukier, aromat waniliowy i kakao, ubijać na parze tak długo, aż masa zgęstnieje.Wyjąć miskę z wody, mieszając ostudzić masę, dodać dobrze roztarte masło i utrzeć na jednolitą masę. Ostudzić. Odłożyć 3 łyżki kremu.

Jeden krążek odłożyć. Pozostałe krążki przełożyć kremem i lekko przycisnąć. Boki wyrównać nożem.

Cukier rozpuścić w wodzie na małym ogniu. Następnie zwiększyć ogień, nie mieszać i gotować tak długo, aż syrop zbrązowieje. Ponownie dodać trochę wody, rozpuścić karmel, dodać masło i odparować do gęstości, która po ostudzeniu nie będzie całkowicie twardnieć. Szybko polać karmelem odłożony krążek i natychmiast pokroić ostrym nożem (maczanym w gorącej wodzie) na 16 trójkątnych kawałków. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu i oprzeć na nich ukośnie trójkąty pokryte karmelową glazurą.