Zdrowie

Lista 9 sposobów na wyleczenie zapalenia pęcherza

Każda z nas miała kiedyś zapalenie pęcherza moczowego i nie dlatego, że usiadła na kamieniu, albo nosiła zimą stringi. Te powody możemy wsadzić między bajki. Oto prawdziwe powody i skuteczne metody radzenia sobie z tym piekącym problemem.

Za pieczenie podczas oddawania moczu i częste bieganie do toalety odpowiedzialne są bakterie z grupy pałeczek jelitowych - Escherichia Coli. Przeniesione z okolic odbytu do ujścia cewki moczowej wywołują zakażenie moczu.

Co zrobić, kiedy mamy pierwsze objawy zapalenia pęcherza?

#1. Pij dużo wody
Najlepiej sięgaj po szklankę wody co godzinę. Woda rozcieńczy mocz i pomoże wypłukać z pęcherza bakterie. Rozcieńczony mocz będzie miał jaśniejszą barwę. Pamiętaj tylko, aby sięgać po wodę mineralną, a nie kawę lub herbatę, gdyż te tylko podrażnią pęcherz moczowy.

#2. Żurawina
Zaopatrz się w sok żurawinowy, suszoną żurawinę lub inne preparaty z tej rośliny. Działa ona przeciwzapalnie i stanie do walki z bakteriami. Przeszkodzi im w rozwoju.

#3. Witamina C
Witamina C zakwasza mocz, dlatego Twój organizm potrzebuje jej w tej sytuacji w zwiększonej dawce. Możesz zaserwować sobie witaminę w tabletkach (nawet 1000 mg na dobę) albo postawić na jej naturalne źródło (cytrusy, czarna porzeczka, dzika róża).

#4. Aspiryna lub ibuprofen
Te preparaty mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Powinny przynieść ulgę w pieczeniu.

#5. Higiena
W tym czasie powinnaś szczególnie dbać o higienę intymną, podmywać się minimum 2 razy dziennie, stosować płyn antybakteryjny lub łagodne mydło, np. rumiankowe.

#6. Wygrzej się
Ciepła kąpiel, po której wskoczysz do łóżka i opatulisz się, najlepiej z termoforem na okolicy pęcherza to konieczność. Rozgrzanie tych okolic poprawi ukrwienie śluzówki dróg moczowych.

#7. Nasiadówka
Warto też przygotować sobie w misce lub wannie napar z rumianku lub szałwii i posiedzieć tak ok. 10 minut. To powinno przynieść ulgę.

#8. Zioła
Skorzystaj z bogactwa roślin, które mają działanie moczopędne. Przygotuj sobie napar z pietruszki (bogatej także w witaminę C) lub skrzypu polnego.

#9. Olej lniany
Jeśli jeszcze nie stosujesz go w swojej kuchni, warto zacząć spożywać go na zimno, np. jako dodatek do sałatek i warzyw. Olej lniany osłania błony śluzowe i nie pozwala bakteriom osiadać na nich. Ma też właściwości przeciwzapalne.

Fot. shutterstock.com

 

Popularne artykuły

WHO ostrzega, że kwarantanna nie wystarczy

Wietnamscy naukowcy twierdzą, że koronawirus ewoluuje

Czy noszenie stringów jest szkodliwe dla zdrowia?