Sernik z owocami

Krzysztof
Dekoracje
18.03.2014 8:29
Sernik z owocami

Przepis

MASA SEROWA

ok 1kg dobrego białego sera (zmielonego 2-3 razy)

1 szklanka cukru

3 łyżki mąki

buteleczka aromatu cytrynowego

duży kubek śmietany 18% (gęstej)

4 jajka

CIASTO:

250g maki

2 łyzeczki proszku do pieczenia

50g cukru

50g masła

1 jajko

50ml mleka

DODATKI:

dżem truskawkowy

owoce leśne (borówki, maliny itd.)

Składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia,cukier, masło, mleko i jajko) łączymy w całość przy pomocy miksera. Następnie wykładamy nim dużą tortownicę i pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie ser ucieramy z cukrem (tu także pomocny jest mikser), dodajemy do niego całą buteleczkę aromatu cytrynowego i 3 łyżki maki. Kiedy te składniki w miarę nam się połącza dodajemy do nich śmietanę i kolejno 4 jajka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Kiedy ser jest już odpowiednio przygotowany, przekładamy go na ostudzony spód. Dżem odrobinę podgrzewamy w małym rondelku, by stał się rzadszy i polewamy nim wierzch sernika (możemy "podziurkować" ciasto by dżem wpłynął do środka). Tak przygotowany sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upłynięciu tego czasu wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze ok 15 min. Następnie wyciągamy, a po całkowitym ostudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Mój leżał całą noc. Rano kiedy był już porządnie schłodzony poukładałam na nim świeże maliny i borówki amerykańskie, które swoim kwaskowatym smakiem urozmaiciły smak masy serowej.