Przepis
MASA SEROWA
ok 1kg dobrego białego sera (zmielonego 2-3 razy)
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki
buteleczka aromatu cytrynowego
duży kubek śmietany 18% (gęstej)
4 jajka
CIASTO:
250g maki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
50g cukru
50g masła
1 jajko
50ml mleka
DODATKI:
dżem truskawkowy
owoce leśne (borówki, maliny itd.)
Składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia,cukier, masło, mleko i jajko) łączymy w całość przy pomocy miksera. Następnie wykładamy nim dużą tortownicę i pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie ser ucieramy z cukrem (tu także pomocny jest mikser), dodajemy do niego całą buteleczkę aromatu cytrynowego i 3 łyżki maki. Kiedy te składniki w miarę nam się połącza dodajemy do nich śmietanę i kolejno 4 jajka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Kiedy ser jest już odpowiednio przygotowany, przekładamy go na ostudzony spód. Dżem odrobinę podgrzewamy w małym rondelku, by stał się rzadszy i polewamy nim wierzch sernika (możemy "podziurkować" ciasto by dżem wpłynął do środka). Tak przygotowany sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upłynięciu tego czasu wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze ok 15 min. Następnie wyciągamy, a po całkowitym ostudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Mój leżał całą noc. Rano kiedy był już porządnie schłodzony poukładałam na nim świeże maliny i borówki amerykańskie, które swoim kwaskowatym smakiem urozmaiciły smak masy serowej.