A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – ciasto czekoladowe z gruszkami – sernik z malinami – placek ze śliwkami – sernik z porzeczkami – prosta szarlotka Przygotowanie: 60 minut Blacha: ok 30 x 20 cm Składniki: – 4 jajka rozmiar L – 180 g białego cukru + 3 łyżki – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 600 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki – 3 łyżki proszku budyniu waniliowego – 3 łyżki brązowego cukru – 50 g masła z lodówki – cukier puder do posypania Przygotowanie: Jeśli lubicie ciasta z owocami zachęcam was także do wypróbowania przepisu na ciasto kruche ze śliwkami, bo śliwki w nim możecie zastąpić innymi owocami. Po tym czasie odlejcie sok który zebrał się na dnie miski i dodajcie proszek budyniu waniliowego który wchłonie nadmiar wilgoci w trakcie pieczenia. Za pomocą łyżki rozsypujcie na cieście rabarbar, następnie posypcie brązowym cukrem i masłem startym za pomocą grubej tarki lub łopatki do krojenia sera. Jajka w całości ubijcie z cukrem na bardzo puszystą masę. W zależności od używanego sprzętu proces ten powinien trwać 5-7 minut, a masa powinna być bardzo puszysta, prawie biała i bez wyczuwalnych grudek cukru.