Znasz to palące uczucie w przełyku po przejedzeniu lub zjedzeniu ostrego albo kwaśnego posiłku? To zgaga. Poznaj domowe sposoby na poradzenie sobie z tą dolegliwością.
#1. Soda
Kiedy poczujesz pieczenie w przełyku sięgnij po sodę. Rozpuść łyżeczkę sody w szklance ciepłej wody i wypij.

#2. Aloes
Podrażnienie złagodzi aloes wypity 30 minut przed posiłkiem.

#3. Herbatki
Pomocne w takich sytuacjach są też herbatki ziołowe np. z imbiru, rumianku lub kopru włoskiego. Szczególnie rumianem ma działanie przeciwzapalne.

#4. Soki z warzyw
W walce ze zgagą skuteczne są soki z warzyw, neutralizujące kwaśną treść cofającego się pokarmu. Możesz przygotować sobie sok z marchwi, ogórka lub buraka.

Palący problem powinien zniknąć, a jeśli domowe sposoby nie pomagają udaj się do gastrologa.
