Ciasto można przygotować również w formie muffinek (wyjdzie ich około 20 sztuk). 2 szklanki mąki orkiszowej 2 jaja 1 szklanka mleka (250 ml) 2 duże soczyste jabłka 2 średnie marchewki 100 gramów orzechów (możemy pomieszać włoskie z laskowymi) 0,5 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne) 50 gramów rodzynek 100 gramów zmielonego siemienia lnianego (może być odtłuszczone) 50 gramów suszonej żurawiny 1 szklanka brązowego cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dodajcie jeszcze 1/3 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 - 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 1 łyżeczka sody szczypta soli polewa: 60 gramów gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju lub oliwy lub masła extra ulubione bakalie Orzechy posiekać (część drobno, część średnio). UWAGA: W celu wydobycia smaku można podprażyć je przez 3 minuty na suchej patelni na sporym ogniu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 40 minut(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Jabłka i marchewkę obrać ze skórek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. UWAGA: Jeśli płyny nie zebrały całej suchej masy wbić jeszcze jedno jajo lub dolać odrobinę mleka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorować ciasto, posypać bakaliami.