Herbatę pijemy wszyscy. Napar z liści znany jest od wieków na całym świecie. Czy herbata może mieć jakieś skutki uboczne? Czy może nam zaszkodzić?
Picie mocnej czarnej herbaty zwłaszcza w nadmiarze może powodować zwiększenie poziomu kwasu moczowego, szczawianów i puryn w organizmie. Ponadto może przyczynić się do anemii, czy bezsenności.
Herbata wypita w trakcie posiłku obniża o 60% wchłanianie żelaza. Lepiej unikać jej spożywania w porach posiłkowych.
Herbata podnosi ciśnienie krwi i tętno. Osoby z dolegliwościami sercowo-naczyniowymi, znerwicowane, czy cierpiące na bezsenność powinny unikać mocnych naparów z czarnej herbaty.
Spożywania herbaty zbyt mocnej lub w zbyt dużych ilościach może podrażniać żołądek.
Pobudza ona wydzielanie soku żołądkowego i zakwasza przewód pokarmowy. Nie zaleca się herbaty osobom z nadkwasotą i wrzodami ,żołądka.
Odradza się też czarną herbatę kobietom w ciąży. Picie jej spowalnia przyswajanie witamin A i B12, wypłukuje żelazo, wapń, fluor, cynk oraz kwas foliowy. Przyszłe mamy mogą pić herbatę białą i zieloną.
Herbata przyczynia się do żółknięcia zębów.