Czas trwania: 30 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 3 filety rybne 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta sody oczyszczonej 8 łyżek mleka 7 łyżek piwa szczypta soli, pieprzu i czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Kawałki ryby zanurzyć w cieście i piec po 2 min. z każdej strony na złoty kolor. Rozgrzać olej na patelni (w takiej ilości, aby ryba była w połowie w nim zanurzona). Ryba w cieście piwnym to placuszki z kawałkami ryby o delikatnie piwnym smaku. Po upieczeniu rybę należy wyciągnąć na ręcznik papierowy, aby obciekła z tłuszczu. Dodawać powoli piwo, suche produkty i przyprawy – wszystko mieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.