Tort czekoladowo-truskawkowy

Ewelina
05.07.2013 6:32
Tort czekoladowo-truskawkowy

Przepis

BISZKOPT

150 g czekolady gorzkiej (roztopionej w kąpieli wodnej)

150 g masła

150 g cukru

150 g mąki

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

MASA

500 ml śmietany kremówki 30%

3 łyżeczki cukru pudru

50 g czekolady gorzkiej

3 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO

3/4 szklanki kompotu truskawkowego lub wody z sokiem truskawkowym

około 600 g truskawek

2 opakowania wafelków lub batoników (u mnie "Pryncypałki")

Przygotowanie biszkoptu:

Masło (w temperaturze pokojowej) miksujemy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do uzyskania gładkiej masy. Powoli wbijamy żółtka i wsypujemy cukier, cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i powoli dosypujemy do masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Powoli dodajemy pianę do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy ciasto na 2 blaty.

Przygotowanie masy:

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada jest chłodna, dodajemy ją do masy i całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości wody, studzimy i miksujemy ze śmietaną. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce, aż stężeje.

Przygotowanie tortu:

Spód biszkopta kładziemy na paterze i nasączamy około 1/2 ilości kompotu truskawkowego. Smarujemy masą, tworząc dość wysoką warstwę (około 2/3 ilości). Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki lub w kostkę truskawki (około 150 - 200 g). Przykrywamy drugim blatem, który wcześniej nasączamy od spodu pozostałym kompotem.

Tort smarujemy pozostałą masą po bokach i z wierzchu. Do boków przyklejamy wafelki. Pozostałe truskawki obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Posypujemy po wierzchu tortu.

Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną