świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku

Magdalena
Ciasta
17.12.2016 0:18
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku

Składniki: na ciasto piernikowe: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka przyprawy korzennej do piernika - 1 kg serka waniliowego z wiaderka - 2 opakowania budyniu waniliowego - 5 jajek - 1/2 szklanki oleju - 3/4 szklanki cukru - skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie) - 300 g powideł śliwkowych - 2 łyżki dżemu z pomarańczy - 2 pomarańcze - wiórki i dekoracje czekoladowe Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyścielonej papierem. Jak na świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. Pomarańcze obrać i pokroić na półplasterki, ułożyć je na górze sernika. Położyć na drugim pasku ciasta i zwinąć razem z nim. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a później żółtka. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie porządnie wystudzić (najlepiej przez noc). Pociąć na paski o szerokości około 3-4 centymetrów, wszystkie równo. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik-pomaranczowy-na.html