Kiełbasa żywiecka parzona

Agata
Boże Narodzenie
12.12.2016 9:27
Kiełbasa żywiecka parzona

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe wędliny: Kiełbasa żywiecka parzona 4 dni Składniki: 2000 g łopatki wieprzowej 1000 g karkówki wieprzowej 1250 g pręgi wołowej 750 g podgardla 90 g peklosoli 5 g cukru 5 g czarnego mielonego pieprzu 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę 5 g pieprzu ziołowego osłonki białkowe o średnicy 55 mm Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Natomiast w temperaturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny. Wędzimy w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez 3 - 4 godziny. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4 - 8 stopni C. Następnie kiełbasę parzymy w temperaturze 72-74 stopni przez 40 minut. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Zrobimy to po odmrożeniu, tak przygotowana kiełbasa czy polędwica ma zdecydowanie lepszy smak niż najpierw sparzona, a potem zamrożona. Osłonki moczymy przez 20 minut w letniej wodzie. Pręgę mielimy na sitku nr 4.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/12/kielbasa-zywiecka-parzona.html