Ciasteczka korzenne

Anna
Boże Narodzenie
06.12.2016 11:10
Ciasteczka korzenne

Jest prosty szybki i smaczny, gorąco polecam :) Składniki: - 400 g mąki pszennej tortowej, - 190g miodu (dałam wielokwiatowy), - 120 g masła, - 120 g cukru pudru, - 1/2 opakowania cukru migdałowego (ok. 6 g), - 2 żółtka, - 1 jajko (całe), - 3 łyżki przyprawy do piernika/ciasteczek korzennych, - 1 łyżka cynamonu, - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, - 1 płaska łyżka kakao, - 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą rozwałkowujemy jak najcieniej (ok. 2 mm.), aby ciasto nie kleiło się podsypujemy je niewielką ilością mąki. Zagniatamy je, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny (lub na całą noc). Ciasto po wyjęciu jest zimne i twarde, ale w ciepłym pomieszczeniu i w naszych rękach staje się elastyczne jak plastelina. Ostatnio poszukiwałam przepisu na takie cieniutkie pierniczki ala Ikea i znalazłam przepis na moim ulubionym blogu Kasi Guzik: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Najlepsze-Pierniczki-przepis-na-swiateczne.html Przetestowałam ten przepis lekko modyfikując go. Pieczemy ok. 5-6 min., nie więcej po czym szybko zdejmujemy z blachy i odstawiamy do przestygnięcia. Proszę nie przejmować się, gdy ciasteczka, które będziecie zdejmować z blachy będą odrobinę miękkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/12/ciasteczka-korzenne.html