Składniki – łyżeczka oregano – suszona papryczka chili – 2 cebule – 2 ząbki czosnku – 2 łyżeczki kolendry – pół łyżeczki kminku – mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500g – puszka pomidorów krojonych – 1 papryka – pół szklanki bulionu drobiowego – 2 puszki fasoli czerwonej – puszka kukurydzy – sól, pieprz – łyżeczka tabasco – olej do smażenia – nachos 🙂 Cebulę i czosnek siekamy w kostkę, podsmażamy w głębokiej patelni. Słyszałam, że danie podobnie jak bigos, im częściej odgrzewane, im dłużej stoi i składniki przegryzą się wzajemnie, jest lepsze – z tym muszę się zgodzić. Jeżeli patelnia jest na tyle duża, możemy w dalszym ciągu smażyć na niej, jednak dla komfortu warto w tym momencie przerzucić składniki do większego garnka. 🙂 W moim przepisie ważną zmianą jest rodzaj mięsa, nie mogłam dostać czystej wołowiny i użyłam mięsa wołowo-wieprzowego oraz wykorzystałam bulion drobiowy. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy składniki ze sobą i odstawiamy na jakieś 30 minut, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie ponownie próbujemy dania i jeżeli brakuje nam ostrości, bądź uważamy, że danie jest mało słone, śmiało doprawiamy. 5/5 - (1 głos) Chili con carne planowałam zrobić od dawna, jednak udało mi się przygotować je samodzielnie dopiero wczoraj.