Herbaty Mulled Wine i Ginger Green Tea powinny być parzone 3-5 minut w wodzie o temperaturze 98 stopni – to mniej więcej 30 sekund po zagotowaniu wody. Herbata czarna Parzenie – ok. 3-5 minut; woda o temperaturze 98 stopni. Herbata biała Parzenie – ok. 2-5 minut; woda o temperaturze 75-85 stopni. czerwona Parzenie – ok. 3-5 minut; woda o temperaturze 90 stopni. zielona Parzenie – ok. 1-3 minut; woda o temperaturze 75 stopni. Przy okazji delektowania się herbatami TET, chciałabym przybliżyć Wam kilka wskazówek dotyczących przygotowywania idealnego naparu oraz zdradzić kilka ciekawostek 🙂 Jaką wodę wybrać do zaparzania herbaty? Wystarczy wypełnić ankietę o Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajach Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursowe KONKURS – sprawdź! *wpis powstał we współpracy z marką TET Wszystkie z nich różnią się właściwościami, wyglądem oraz smakiem, co oczywiście za tym idzie, należy stosować inny sposób zaparzania. Woda z kranu może zawierać sporą ilość soli mineralnych, co wpłynie negatywnie na smak herbaty. (ten przepis nie został jeszcze oceniony) W czynności parzenia herbaty kryje się bardzo dużo sekretów i tradycji. Krzewy herbaciane żyją nawet do 100 lat – pierwsze liście można zrywać już z 3 letnich krzewów. Herbaty zielonej nie możemy trzymać zbyt długo w dzbanku/kubku, ponieważ parzona dłużej nabiera goryczy.