*keksówka o długości około 30 cm Składniki: na biszkopt: - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: - 5 żółtek - 500 ml mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 200 g masła dodatkowo: - 1/2 puszki kajmaku - 1/2 szklanki mleka - kieliszek likieru advocat lub innego likieru - paczka podłużnych biszkoptów - 150 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną) - 2 batoniki Twix Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal miksując dosypywać cukier a później żółtka. Desery z dodatkiem kajmaku zawsze znikają u nas w mgnieniu oka i tym razem też tak było, rodzinka nie mogła poprzestać na jednym kawałki. Biszkopty moczyć w mleku z likierem i ułożyć na kremie układając je do góry nogami. Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. przygotować krem: Żółtka rozmieszać z mąkami, cukrem i odrobiną mleka. Ciasto wyłożyć na paterę lub deskę odwracając foremkę do góry dnem. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie przesłodzone. Czekoladę połamać i rozpuścić nad parą z odłożonymi dwiema łyżkami mleka.