Szorstkie, matowe i suche włosy to problem, z którym ciężko sobie poradzić. Sklepowe odżywki nie zawsze działają i są drogie, a jeśli już któraś zadziała, jest to tylko chwilowy efekt. Istnieje wiele metod, które poprawią kondycję naszych włosów – odstawienie prostownicy i suszarki, czy zabiegi fryzjerskie. Jednak najskuteczniejsze produkty mamy w kuchni!
#Maska – ocet jabłkowy, gliceryna, jajka i olej rycynowy.
Wymieszaj łyżeczkę octu jabłkowego z łyżeczkę gliceryny, dodaj jedno jajko i dwie łyżki oleju rycynowego. Utwórz gładką masę i wmasuj dokładnie w zwilżone włosy. Załóż foliowy czepek (jeśli nie masz, może być zwykła reklamówka jednorazowa) i zawiń w ręcznik lub załóż czapkę. Po dwóch godzinach spłucz, umyj włosy i nałóż zwykłą odżywkę.
#Maska - żółtka i oliwa z oliwek.
Wymieszaj dwa żółtka z i dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj trochę wody, aby rozcieńczyć maskę. Nałóż na całe włosy i załóż czepek. Pozostaw na dwie godziny, a następnie umyj włosy i użyj odżywkę.
#Piwo.
Dzięki zawartości chmielu, piwo doskonale odżywia cebulki włosów i nadaje im blask. Wystarczy, że po umyciu włosów, spłuczesz włosy szklanką piwa.
#Aloes.
Aloes to ekspert nawilżania. Dodatkowo usztywnia włosy. Jeśli chcesz uniknąć zbyt sztywnych włosów – dodaj łyżkę oleju migdałowego.
#Spłukuj włosy chłodną wodą.
Chłodna woda zamyka łuski włosa, co daje nam efekt gładkich i lśniących włosów.