SKŁADNIKI Na biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 70 g cukru - 35 g maku - 70 g mąki pszennej tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 500 g wydrylowanych wiśni - 2 galaretki wiśniowe - 700 ml wody - 500 ml śmietany 36% - 1 łyżka cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 250 g serka mascarpone - 2 śmietan-fixy - 40 g gorzkiej czekolady + wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Warstwa wiśniowa: Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody (zamiast wody można wykorzystać sok z wiśni, który powstał nam w trakcie ich drylowania, a brakującą ilość uzupełnić wodą). Sezon na wiśnie w pełni, więc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut, Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fixy i krótko zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.