Dekoracje - cudowny tort

Ewelina
Dekoracje
22.01.2014 9:54
Dekoracje - cudowny tort

Przepis

Ciasto

3 jajka

70 g mąki pszennej

10 g mąki kukurydzianej

100 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

cukier waniliowy

Krem

750 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki alkoholu

100 g czekolady

Wykonanie

Jajka ubijamy z 2 łyżkami wrzątku. Dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły i ubijamy nadal. Stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciasto miksujemy na najmniejszych obrotach. Dzielimy masę na dwie porcje, do jednej dosypujemy kakao. Okrągłą blachę (średnica ok. 20 cm) wykładamy papierem i pieczemy pierwsze ciasto w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Z ciastem kakaowym robimy to samo. Oba placki pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Odkładamy 1/3 śmietany, do reszty dodajemy sok z cytryny. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do pozostałej śmietany. Dokładnie mieszamy.

Ciemny biszkopt nasączamy ponczem, wykładamy śmietanę i przykrywamy jasnym biszkoptem. Połową ciemnej masy smarujemy tort z wierzchu i na bokach, pozostałą masę przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy tort.