Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Ewelina
Ciasta
27.07.2016 8:30
Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 150g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 4 jajka skórka starta z 1/2 niedużej cytryny 280g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml wody mineralnej gazowanej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Malinowe nadzienie: 8-9 łyżeczek żelatyny – 25g 900g malin (mogą być mrożone) 100g cukru Krem: 4 łyżeczki żelatyny 300g śmietanki kremówki 36% 250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Malinowe nadzienie: 5. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie wylać lekko tężejącą masę malinową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki (masa malinowa ma stężeć). Krem: 8. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Polewa: 11. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. 10. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i następnie dodać ją do pozostałej kwaśnej śmietany, wymieszać. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie Biszkopt z musem truskawkowym, polecam… Polewa: 3 łyżeczki żelatyny – 7g 250ml likieru adwokat 150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna Gorące maliny zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 35 minut (Uwaga: ciasto mało wyrasta). 9. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 12.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-malinowe-z-polewa-adwokatowa.html