Polędwiczki wieprzowe z jabłkami – przepis Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 3 jabłka (twarde, lekko kwaskowe) łyżka masła 2 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżki miodu sól pieprz kolorowy oliwa Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe z jabłkami podajemy z dowolnymi dodatkami np. surówką z mładej kapusty lun pieczonymi ziemniakami. Polędwiczki wyciągamy z marynaty, wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto na dość dużym ogniu. Na talerzu układamy pierzynkę z jabłek, a na niej polędwiczki. W zależności od długości duszenia i wybranego gatunku jabłek będziemy mieli pierzynkę o konsystencji bardziej papkowatej lub kawałki jabłka nie rozpadną się. W połączeniu z delikatnymi polędwiczkami wieprzowymi dają niepowtarzalną kompozycję smaku i zapachu. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Połączenie jabłek z mięsem jest obłędne i polecam każdemu miłośnikowi nietypowych smaków.