Do przygotowania naszego ponczu potrzebne nam będą: - 100 ml ginu, - 100 ml ziołowego likieru (w moim przypadku była to słowacka Demanovka), - 200 ml wytrawnego białego wina, - 1 l Cydru Lubelskiego, - 100 ml soku z limonki, - 3 pomarańcze, - 1 szt. świeżego ogórka, - 250 gramów truskawek, - duża garść świeżych liści mięty, - woda, - lód. Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na poncz owocowy, który może się stać alternatywą dla piwa czy innych wysokoprocentowych alkoholi podczas letnich spotkań, na przykład przy grillu, z przyjaciółmi. Ogórek myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką, truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w plasterki. Listki świeżo zerwanej mięty myjemy i dodajemy do naszego ponczu (większe targamy na części, mniejsze wrzucamy w całości). Pomarańcze myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką, układamy w słoiku. W przypadku, gdy poncz jest dla nas zbyt mocny, rozcieńczamy go niegazowaną wodą mineralną. Przed podaniem przelewamy zawartość słoika do dużej misy (najlepiej szklanej, bo szkoda pozbawiać gości widoku tego napoju).