Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Ewelina
Obiad
11.06.2016 10:35
Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

łyżka oliwy z oliwek trochę fety lub innego sera (opcjonalnie) pestki z granatu (opcjonalnie) Pasta orzechowa 100 g orzechów włoskich 2 spore ząbki czosnku 1 ostra papryczka (można dać mniej lub pominąć) 1 czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki gorącej wody sól, pieprz, odrobina przyprawy gruzińskiej* *ja swoją przyprawę gruzińską kupiłam bezpośrednio w Gruzji, jednak oczywiście możecie zrobić sami w domu. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bakłażany przekrawamy na pół, nacinamy w środku w kostkę (uwaga, żeby nie przekroić skórki), lekko skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy praktycznie do miękkości (około 40 minut). Kiedy bakłażany będą już prawie miękkie, wyjmujemy je z piekarnika i łyżką, delikatnie wyciągamy z nich miąższ (nie do końca, żeby nie uszkodzić skórki i żeby nadal się trzymała), siekamy go i dodajemy do farszu. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i zrobić z niego danie obiadowe, dodałam mięso i wszystko zapiekłam 🙂 Składniki: 2 spore bakłażany 500 g mięsa mielonego (użyłam wołowe) 100 ml passaty pomidorowej przyprawy gruzińskie* świeżo posiekana kolendra lub natka pietruszki (spora garść) Na patelnię wrzucamy mięso mielone, dodajemy trochę przyprawy gruzińskiej, trochę soli, trochę oliwy z oliwek i smażymy. Wszystkie składniki na pastę orzechową miksujemy w blenderze (albo ucieramy w moździerzu) na gładką pastę, dodając gorącą wodę do połączenia się składników. Popularne tam są bakłażany smażone i nadziane pastą z orzechów włoskich w postaci roladki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.followthetaste.pl/baklazany-faszerowane-miesem-mielonym-i-orzechami-wloskimi/