Znaczy się, jak mnie nie dopadnie jakaś alergia na orzechy po tych wszystkich próbach ;P Tymczasem jest więc chlebek, i to taki dobry, że nawet brak czekolady w składzie można mu wybaczyć ;) Chleb jest mięciutki i puszysty, bardzo aromatyczny dzięki dużej ilości czosnku oraz rozmarynu, a do tego rozkosznie maślany. Dodatkowo: 50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego 4 duże ząbki czosnku około 1 łyżeczki posiekanego rozmarynu i/lub pietruszki Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszaj w dużej misce, zrób wgłębienie na środku. Polecam :) Składniki: 500g mąki pszennej chlebowej 7g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 175ml ciepłego mleka 75ml wody 1 łyżka oliwy 2 – 3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu Upieczony, wyjmij ostrożnie z formy i przestudź na kratce przed podaniem (o ile oczywiście uda Ci się utrzymać domowników z dala od niego ;). Gdy ciasto co najmniej podwoi objętość, wyłóż je na oprószony mąką blat, wyrób krótko i rozwałkuj na grubość około 3 – 5 mm, formując kształt prostokąta. Jeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P Czosnek i cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa, a pieczywo z ich dodatkiem… Ciasto jest dość ścisłe i bardzo łatwo się je wyrabia oraz formuje, więc nie sprawi problemów nawet mniej doświadczonym domowym piekarzom :) Przykryj blaszkę z ciastem folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Piecz chleb w temperaturze 200ºC przez około 30 – 35 minut, aż chleb wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a postukany delikatnie od spodu wyda specyficzny głuchy odgłos.