Żurawinowe wieńce

Ewelina
21.12.2013 10:01
Żurawinowe wieńce

Przepis

SKŁADNIKI

250 g mąki

100 ml mleka

15 g świeżych drożdży

50 g cukru

50 g masła

1 jajko

szczypta soli

marmolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Drożdże rozprowadzić w ciepłym (lecz nie gorącym mleku) z 1 łyżką cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Wierzch smarujemy marmoladą i zwijamy w roladę. Następnie roladę przekrawamy wzdłuż na pół (tak jak na zdjęciu). Końce zlepiamy ze sobą, a długie części zaplatamy zakładając jedną na drugą. Zakręcamy całość w koło zlepiając końce. Powstanie nam wieniec, który układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą.

Smacznego!