Składniki : - 125 g masła - 100 g drobnego cukru do wypieków - 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii) - 2 duże jajka - 200 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g wiórków kokosowych - 100 ml mleka kokosowego - 2 - 3 jabłka Dodatkowo: - 2 łyżki soku z cytryny Ponadto na lukier : ( nie robiłam tego, a posypałam jedynie pudrem) - pół szklanki cukru pudru - 2 – 3 łyżki mleka kokosowego - wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. - Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia - Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia) Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć. - W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków - Utrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.