Składniki
Składniki na 3 blaty:
5 białek
80 g zmielonych migdałów
80 g cukru pudru
63 g drobnego cukru
19 g kakao
Składniki na masę cytrynową:
1 cytryna
35 g drobnego cukru
20 g masła
1 żółtko
1 małe jajko
3 g żelatyny
40 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę*
Składniki na masę czekoladową:
125 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)
50 g śmietany kremówki (30%)
40 g masła w temp. pokojowej
50 g śmietany kremówki (30%) ubitej na sztywną masę*
Składniki na polewę:
100 ml mleka
100 g czekolady (zawartość kakao około 70%)
15 g cukru
15 g masła
Przepis
*kremówkę na masę czekoladową i masę cytrynową najlepiej ubić razem, kremówkę w większej ilości będzie łatwiej ubić, następnie rozdzielić na odpowiednią gramową proporcję 50 g i 40 g
Tort zaczynamy od upieczenia blatów migdałowych. Trzy formy tortownice o średnicy około 12-15 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boki wysmarować masłem. Jeśli nie posiadacie tylu tortownic, można podzielić powyższe składniki na 3 części i przygotować każdy blat osobno (najbardziej bezpieczna opcja). Surowe ciasto może również czekać na upieczenie poprzedniego.
Migdały wymieszać z cukrem pudrem i kakao, przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli i stopniowo drobny cukier. Ubite w ten sposób białka delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami, do połączenia. Gotowe ciasto rozdzielić równo między 3 tortownice, wyrównać.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 15 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Ciasto troszkę opadnie, ale tak ma być, nie ma to wpływu na wygląd tortu.
Wykonanie masy cytrynowej: Z cytryny otrzeć skórkę (bez białego albedo) i wycisnąć sok.
Do szklanej miseczki wlać sok z cytryny + otartą skórkę, cukier, masło, żółtka, jajko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z parującą wodą (miseczka nie może dotykać wrzącej wody), czyli przygotować tzw. kąpiel wodną. Składniki w miseczce ubijać delikatnie (końcówką do ubijania białek), aż masa zgęstnieje. Wsypać żelatynę. Szybko wymieszać, by się rozpuściła i połączyła z masą cytrynową. Ostudzić, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać kremu), włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Kolejnego dnia (bezpośrednio przed wykonaniem tortu) wyjąć krem z lodówki (jeśli jest bardzo ścisły, zmiksować). Połączyć przy pomocy miksera z ubitą już śmietaną. Krem będzie się nadawał od razu do przekładania.
Wykonanie masy czekoladowej: Czekoladę posiekać, włożyć do rondelka. Zagotować kremówkę, nie doprowadzając jej do wrzenia (50 g) i wylać na czekoladę. Odczekać 30 sekund i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa. Jeżeli tak się nie stanie, można dodać trochę więcej gorącej kremówki lub delikatnie podgrzać całość. Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Z gotowej i chłodnej masy odjąć 125 g (resztę zachować). Podgrzać w kąpieli wodnej (krem nie może być zbyt gorący, a co za tym idzie, lejący się). Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać podgrzaną masę czekoladową i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Na końcu dodać ubitą kremówkę. Wymieszać.
Wykonanie tortu: Przygotować paterę. Położyć na niej pierwszy migdałowy blat. Wokół niego zamknąć obręcz tortownicy, w której go piekliśmy (zabezpieczy to kremy przed wypływaniem). Na blat wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim migdałowym blatem. Wyłożyć masę cytrynową, przykryć ostatnim blatem migdałowym. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Podgrzać w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego, który pozostał z wykonania masy czekoladowej. Posmarować nim wierzch schłodzonego tortu. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Kolejnego dnia tort odpiąć z obręczy,wierzch i boki oblać polewą czekoladową,
Wykonanie polewy czekoladowej: Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej masy. Do mleka można dodać startą skórkę z cytryny, albo laskę wanilii.
Tort powinien być przechowywany w lodówce. Przed podaniem powinien być wyjęty z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej, wtedy rozpływa się w ustach.
Smacznego!
Przepis ze strony: mojewypieki.com