Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach Krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500ml soku marchewkowego 7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie). Udanych wypieków 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki. Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje. Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek. 5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Krem: 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut.