Oraz ta trudna do określenia, ale jakże przyjemna i oryginalna nutka vintage :) Składniki na błyskawiczna zupa brokułowa z cheddarem 5 ziemniaków średniej wielkości (około 1/2 kg) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 szklanek bulionu warzywnego 20 dag sera cheddar Vintage Kerrygold 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki oleju szczypta mielonego chilli (a dokładnie tyle, ile lubisz) 1/3 płaskiej łyżeczki kuminu świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie dania błyskawiczna zupa brokułowa z cheddarem ... - Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Jest w nim orzeźwiający smak trawy z pól, na których pasą się wesołe krówki, zapach masła, które powstaje z ich niepasteryzowanego mleka oraz naturalny zapach wiatru, który kołysze łany zbóż. - Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kostkę o boku około 1 cm. - W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól. A po trzecie... muuu :) Ciasto jest prawie takie jak na polskie tradycyjne pierogi, ale brak jajka sprawia, że jest bardzo delikatne, a po ugotowaniu niemal przezroczyste. - Dodaj brokuły (będzie gęsto, ale o to chodzi), dopraw kuminem, chilli i pieprzem, gotuj 4-5 minut, aż zmiękną, ale pozostaną twarde. Dodaj brokuły (będzie gęsto, ale o to chodzi), dopraw kuminem, chilli i pieprzem, gotuj 4-5 minut, aż zmiękną, ale pozostaną twarde. Takie dokładnie, jak lubisz - bo dodasz tyle pieprzu cayenne, ile chcesz, a nie tyle, na ile Cię chcę namówić :) No, ale już ze zrumienioną bułeczką, nie jest taki błeeee :) Ugotowany na parze? Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut (ziemniaki powinny być jeszcze twarde w tym momencie). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut (ziemniaki powinny być jeszcze twarde w tym momencie). Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kostkę o boku około 1 cm. - Z brokułów odetnij twarde łodygi, podziel na małe różyczki. Z brokułów odetnij twarde łodygi, podziel na małe różyczki. Wymieszaj, na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Wymieszaj, na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. - Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a natkę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a natkę drobno posiekaj. Bo tak szczerze odpowiedzmy sobie na pytanie - czy kalafior to jakiś smakołyk wielki jest? Ale także na wiosnę oraz środkową i późną zimę. | | Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Wyraźna w smaku, bo jest w niech cheddar. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Smaż cały czas mieszając przez 2 minuty (aż zacznie się szklić). Smaż cały czas mieszając przez 2 minuty (aż zacznie się szklić).