Składniki: 450 g śliwek mrożonych ( w sezonie świeżych ) 3/4 szklanki czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 nasion kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g serka mascarpone 220 g jogurtu greckiego light 1 czubata łyżka cukru pudru 150-200 g ciastek korzennych speculoos Wykonanie: Smacznego ! Śliwki umieścić w garnku, dodać przyprawy korzenne, zalać winem i gotować pod przykryciem 15 -20 minut, aż przyprawy uwolnią aromat. Po tym czasie dodać cukier trzcinowy i gotować śliwki bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. W pucharkach/szklankach/słoiczkach układać warstwami: serek mascarpone - kruszone ciastka korzenne - mus śliwkowy. Zwłaszcza jeśli okazja sprzyja, bo akurat urodziny, rocznica, imieniny, święto czekolady, dzień uśmiechu czy co tam jeszcze.... A może zrobisz deser bez okazji, bo przyznam szczerze - nie warto czekać !