Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier waniliowy -> Kostka świeżych drożdży Kruszonka: -> 40-45 g cukru ( najlepiej puder, ale zwykły też może być) -> 80g masła [temperatura pokojowa] -> 120g mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: -> 1-1.5 kg rabarbaru Wykonanie: W przerwie obieramy rabarbar ze skórki, kroimy na kawałki około 1-2 cm i dokładnie płuczemy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 2-2.5 godziny. Jako pierwsze, na dno kruszymy kostkę drożdży, które zasypujemy cukrem ( zwykły + waniliowy). Na wierzch rozlać olej oraz jajka, które wcześniej należy roztrzepać w misce. Kruszonkę ścieramy na tarce, na grubych okach. Obecnie mamy sezon na rabarbar więc aż żal nie wykorzystać go do zrobienia ciasta. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania! Wkładamy do woreczka, zamrażalnika na około 10 minut. Na samą górę wsypujemy przesianą mąkę i szczypta soli.