ORZECHOWIEC-MIODOWNIK (BEZ CUKRU)

Marzena
Ciasta
20.12.2015 16:14
ORZECHOWIEC-MIODOWNIK (BEZ CUKRU)

Ciasto: - Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki - Miód- 2 łyżki - Ksylitol- 1/3 szklanki - Masło- 70g - Jajka- 2 sztuki - Soda oczyszczona- 1 łyżeczka - Cukier wanilinowy- 3 krople Wierzchnia warstwa: - Orzechy włoskie- 250g - Miód- 2 łyżki - Masło- 50g Masa budyniowa z mascarpone: - Mleko 1,5%- 400ml - Budyń waniliowy bez cukru- 1 sztuka - Ksylitol- 4 łyżeczki - Mascarpone - Żelatyna- 1-2 łyżeczki Przepis: Natomiast powszechnie stosowaną mąkę tortową na orkiszową, dzięki czemu zwiększyłam ilość błonnika pokarmowego oraz zmniejszyłam ilość kcal. 100g ciasta dostarcza około 320 kcal. Święta zbliżają się wielkimi krokami w związku z tym chcę się dziś z Wami podzielić moją wersją miodownika. 5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z orzechami. 5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z orzechami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Na cieście rozsmarować masę orzechową i piec w piekarniku. Na cieście rozsmarować masę orzechową i piec w piekarniku. 4. 3/4 mleka gotujemy z ksylitolem, dodajemy budyń rozpuszczony w reszcie mleka. W rondelku rozpuścić masło i miód, a następnie dodać orzechy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/12/orzechowiec-miodownik-bez-cukru.html