Zupa gołąbkowa

Dagmara
Zupy
29.11.2015 12:55
Zupa gołąbkowa

Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 800 g białej kapusty, posiekanej 3 i 1/2 l wody 2 łyżki oleju 2 średnie cebule, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 500 g mielonego mięsa z indyka 250 g koncentratu pomidorowego 100 g białego ryżu, surowego 200 g kwaśnej śmietany 18% 1 i 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 95 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Oba garnki stawiamy na palnikach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. 3. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 7-10 minut do miękkości. Do drugiego wkładamy posiekana kapustę, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Gotujemy kolejne 30 minut na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia. Dalej postępujemy jak w przepisie *Aby śmietana nam się nie zważyła, przekładamy ją do miseczki i łyżka po łyżce dodajemy gorącą zupę, za każdym razem dokładnie mieszając. 2. Na garnku z kapustą kładziemy sitko i bezpośrednio do kapusty przecedzamy bulion warzywny. Do jednego wkładamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/11/zupa-goabkowa.html