Składniki na formę 26cm: Na spód herbatnikowy: 150g herbatników maślanych u mnie kakaowych 80g stopionego masła Na masę serową: 800g zmielonego twarogu 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 1 cytryny Na krem cytrynowy: 150g lemon curd (przepis tutaj) 150g mascarpone Wykonanie: Spód: ciasteczka miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem, mieszamy ze stopionym masłem (masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku). Polecam przepis na sernik cytrynowy z lemon curd /przepis podany oddzielnie /.. Sernik cytrynowy z serkiem z lemmon curd http://www.ugotujmycos.pl/lemon-curd/ Krem cytrynowy: mascarpone mieszamy z lemon curd, masę wykładamy na schłodzony sernik. Masa serowa: piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą. Masę wypewamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy jak najkrócej – tylko do połączenia składników.